Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Έρχεται στάση πληρωμών και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Στα όρια τους βρίσκονται πλέον χιλιάδες κύπριοι καθώς μετά τον οδυνηρό συμβιβασμό ακολουθούν επιπρόσθετα μέτρα.  Οι πληρωμές του Μαρτίου πιθανότατα δεν θα καταβληθούν ενώ κανείς δεν γνωρίζει να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Όλες οι πληροφορίες από την Μεγαλόνησο λένε πως οι τράπεζες μετά από δύο εβδομάδες θα ανοίξουν αύριο. Ωστόσο θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα καθώς φοβούνται κύμα μαζικών αναλήψεων. 

Ψάχνουν ονόματα και διευθύνσεις

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία 


• Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.

• Απαγορεύεται η μεταφορά χρημάτων εκτός της Κύπρου. Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται πληρωμές για εμπορικές συναλλαγές, πληρωμές μισθών υπαλλήλων που εργάζονται εκτός της Κύπρου, έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ανά τρίμηνο και δίδακτρα προσώπων που σπουδάζουν στην αλλοδαπή και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στη Κύπρο, με την παρουσίαση σχετικών αποδεικτικών εγγράφων, πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας, μέχρι €5.000 τον μήνα ανά πρόσωπο για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, πληρωμές απαιτήσεων από ασφαλιστικές εταιρείες. 

• Απαγορεύεται
 ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης της εκτός εάν το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή δανείου εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

• Απαγορεύεται 
η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα πέραν του ποσού των €3000 ή του ισόποσου σε ξένο συνάλλαγμα, ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

• Απαγορεύεται
 χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα στο παρόν Διάταγμα περιοριστικά μέτρα.

• Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα να εκτελεί πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

• Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορές χρημάτων, ανεξαρτήτως του νομίσματος.

Εξαιρούνται των περιοριστικών μέτρων:

1. Όλα τα χρήματα που μεταφέρονται από την αλλοδαπή προς τη Δημοκρατία.
2. Διπλωματικές αποστολές
3. χρηματοοικονομικές συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος
4. Πληρωμές που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή
5. Η Δημοκρατία
6. Η Κεντρική Τράπεζα.

Στο τραπέζι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις 

Νέα συνάντηση έχει η κυπριακή κυβέρνηση με την τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες του 24H στις συζητήσεις των δυο μερών τέθηκε θέμα μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις!

πηγη

0 σχόλια: